Pszt! Zsófi meseregényt olvas!

Pszt! Zsófi meseregényt olvas!

Felnőni egy világítoronynál - A szemüveges szirén bábelőadás

2023. október 03. - Zsófiolvasta

Sziasztok!

Végre sikerült megvalósítani, amit már régóta tervezek és egy ösztöndíjpályázat támogatásával elindulhat a blog bábszínházi szekciója, ahol kortárs gyerek bábszínházi előadásokról fogok írni. Az első ilyen szöveg a Kövér Béla Bábszínház legújabb előadásáról A szemüveges szirénről szól.

sziren.jpg

A gyerekirodalom utóbbi néhány évében egyre többször tematizál olyan globális problémákat, mint a környezetszennyezés vagy a környezetvédelem. Elég csak a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv FórumÉv Gyerekkönyve díjának nyerteseire pillantani: 2022-ben díjazott lett például Dániel András Jaj ne már! mondta a hal és Gimesi Dóra Emma csöndje című mesekönyve, amelyek érzékenyítő témájuk mellett az állatok élőhelyének szennyezését és pusztulását is tematizálják. Az Emma csöndjéhez hasonlóan a tengeri élővilág védelmének fontosságát helyezi középpontba Dunajcsik Mátyás A szemüveges szirén című meseregénye, ami 2016-ban jelent meg a Kolibri Kiadónál. A könyvből a szegedi Kövér Béla Bábszínház készített színes és érzékeny előadást, amit 2023. október 1-én mutattak be.

A tenger közepén egy világítótorony áll: a magány és az elszigetelődés szimbóluma. Itt él édesapjával a 12 éves Atlanta, aki napjait a hullámok hangjának hallgatásával, a szelek figyelésével és rádión keresztül tanulással tölti. Családtagjait csak fényképről ismeri, édesanyja még kicsi korában elhunyt. A kislány kalandjai akkor kezdődnek, mikor a születésnapjára kapott távcsövön keresztül egy hajót vesz észre, ami a rejtélyes Feketekő nevű sziget körül cirkál. Apja és tanára óva inti Atlantát, hogy a hely közelébe merészkedjen, ám ő egyik reggel talál egy édesanyjától elkeveredett sirályfiókát, aki Feketekőről származik. A kislány elindul, hogy hazavigye, és fényt derítsen a kísértethajó rejtélyére.

26493-1_20230918160408.jpg

Schneider Jankó jóérzékkel adaptálja a bábszínház eszközeivel Dunajcsik kiapadhatatlan fantáziájú regényét, amellyel Atlanta a tengeri világot magyarázza. A hullámok különféle hangjait jazz zene kíséri, míg a szelek típusait, a macska-, a róka- és az elefántszelet belebegő pálcásbábokkal illusztrálja, a nézők nemkis örömére. A kísértethajón és a múltban játszódó jelenetek hátborzongató hangulatát árnyjáték előlegezi meg. A karakterek főbb jellemzőit domborítják ki a kötet illusztrációihoz nagyon hasonló bunraku bábok, például az ornitológus tengerész sasszerű orra, a navigátor tengerész egyik szemét helyettesítő iránytű, vagy az egymástól választhatatlan testvérpár összenőtt teste.

A szemüveges, sárga esőkabátos Atlanta Kovács László Márton és Spergel Anna mozgatásában és utóbbi alakításában egy cserfes, talpraesett kislányként jelenik meg, míg az édesapját és halálból visszatérő dédapját játszó Presits Tamás tökéletesen alakítja a szerető, de szomorkás szülőt. Mellettük üdítő színfoltként jelenik meg a bohókás karaktereket játszó Rácz Mihály, aki humoros beszólásokkal és gyerekrigmusokra írt dalokkal pörgeti fel az események tempóját.

230929_szeged_hu.jpg

A történet alapvetően egy nap eseményeit mutatja be, amikor Atlanta találkozik halottnak hitt dédapjával és legénységével, akiknek küldetése, hogy a Feketekőn fészkelő különleges szivárványsirályokat megvédjék az orvvadászoktól. A mese felvetett kérdései a természetvédelem és az elengedés témakörében mozognak. Atlanta megindul a felnőtté válás útján, mikor felismeri feladatát: régóta bolyongó családját kell hazajuttassa. Noha nincs fókuszban, a darab végig foglalkozik a halál és az elengedés témájával. Noha nyíltan nem esik szó Atlanta édesanyjának haláláról, a szomorúság és a magány az előadás végéig jelen van, több jelenetben újra- és újra tematizálódik. A kislány, az apa és a dédapa egyszerre ismerik fel az elengedés fontosságát, ily módon az előadás utolsó, megható jelenetében Atlanta búcsú vesz édesanyjától, a dédapa pedig küldetésének tekintett feladatától.

A Szemüveges szirén bábelőadás méltó adaptációja Dunajcsik Mátyás mesegényének: egy kreatívan megalkotott, humorosan és fantáziadús kivitelezésű történet, melynek középpontjában a természettel való együttélés fontossága és a gyász megélése áll.

 

Zsófi

 

„A Kulturális és Innovációs Minisztérium ÚNKP-23-2-SZTE–100. kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Programjának a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott szakmai támogatásával készült."

 

A képek forrása: tiszataj.hu, tixa.hu, szeged.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://zsofiolvasta.blog.hu/api/trackback/id/tr1118226947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása