Pszt! Zsófi meseregényt olvas!

Pszt! Zsófi meseregényt olvas!

Magányosak-e a csillagok? Star Collector - A csillaggyűjtő

2023. szeptember 27. - Zsófiolvasta

Sziasztok!

Ahogy lassan haladunk az ősz felé és hamarabb sötétedik, de még nincsen hideg, egyre több lehetőségünk van a csillagokat szemlélni. A mai bejegyzésben egy kedves, csillagfényes mangáról írok, aminek bár a története kissé egyszerű, a rajzolása hangulatos és gyönyörű.

„Apró pontok vagyunk egy apró bolygón, ami egy apró csillag körül kering egy apró galaxisban.”

A Star Collector – Csillaggyűjtő két fiatal egymásra találásának, botladozásainak és felnövésének története. A kötet arra a kérdésre keresi a választ, hogyan mozduljunk ki a komfortzónánkból, és nyissunk mások felé. Mindezt pedig csodálatos csillagképek és grafika kíséretében ötvözi.

Az alapvetően német nyelvű, de a japán olvasás mintájára megszerkesztett kétkötetes mangasorozat a menő/rossz fiú és a visszahúzódó fiú szerelmének történettípusán alapul, ami jellemző témája mind a romantikus irodalomnak, mind a romantikus LMBTQ regényeknek. Ez a típus jelenik meg például a népszerű Heartstopper képregénysorozatban vagy az ifjúsági szerző Adam Silvera könyveiben is. Fynn, aki mindennapjait az órákról való lógással és dohányzással tölti, kizökken a megszokott rutinjából, mikor barátnője hirtelen szakít vele. A magányra vágyó fiú elvonul titkos cigizőhelyére, ahol váratlanul egy ismeretlen, furcsa fiúba botlik. Így ismerkedik meg a visszahúzódó Nikoval, aki esténként távcsövével a hullócsillagokat lesi. Noha Fynn kezdetben idegesítőnek találja, mégis érdekelni kezdi a fiú.

c69cac3efb89d537fbff8eede98e389352741fc0e9245e85ca21e91b6c07.jpg

A kötet mind fordulataiban, mind ábrázolásában a megszokott sztereotípiákat mozgatja. Az illusztrátor, Anna Backhausen Fynn karakterét laza stílusú, hosszú hajú fiúként ábrázolja, míg a visszahúzódó Niko szemüveges, vékony alakként jelenik meg. Ugyanakkor bár a karakterek ábrázolása a megszokott elemeket használja fel, az arckifejezések rajzolásánál találóan, olykor kissé elnagyoltan ragadja meg a kamaszok humoros grimaszait. Hasonló pontosság jellemző a párbeszédek szerkesztésére is: a felcsattanásokat és veszekedéseket a betűtípus, a betűnagyság, illetve a szövegbuborékok változtatásával teszik még élőbbé az alkotók.

A Star Collector első kötete szép felvezetése egy kedves, de meglepő fordulatokat egyelőre nem tartalmazó történetnek. A két fiú kezdetben ellenségeskedik, különböző értékrendjük és elképzeléseik miatt csapnak össze, de idővel megkedvelik egymást, és vonzódás alakul ki köztük. Kapcsolatukat félreértések és féltékenykedések nehezítik, ahogy az alapvetően nyitott, érzelmeit jobban felvállaló Fynnek meg kell küzdenie Niko zárkózottságával és titkaival. Sophie Schönhammer kissé gyorsan építi fel a két fiú egymáshoz csiszolódásának és szerelmének történetét. Bár az első kötet alapvetően kerek egészként zárul, maradnak megválaszolatlan kérdések Niko múltjával, szülei hiányával és rejtélyes sebhelyeivel kapcsolatban. Emellett mivel a találkozók általában éjszaka, egy eldugott helyen valósulnak meg, kérdésként lebeg az is, hogy az alapvetően védett közegben létrejövő kapcsolatot hogyan fogadja majd a fiúk környezete.

exx4cleucaad1tr.jpg

Miben emelkedik ki tehát a Star Collector a boys love mangák sorából? Egyrészt a csodálatos grafikájában. A könyvborító akvarellhatású festménye és a hátsó borítóra csöpögött festékpacák kékje is azt a nyugalmat, kissé nosztalgikus hangulatot árasztja, ami a végig jelen van a kötetben. Hasonlóan a borítóhoz, a kötet csillagfényes jelenetei kétségkívül lenyűgözőek és hangulatosak, ahogy Anna Backhausen a fény-árnyék hatással játszik. A csillagok az egész kötetben fontos szereppel bírnak: egyrészt a fiúk folyamatos találkozóit az határozza meg, hogy Niko a Perseidákat, a hullócsillagokat szeretné látni, másrészt a csillag kettős jelentésű metaforája újra és újra előkerül – egyszerre a magány és a társas lét jelképe, hiszen rengeteg van belőlük az égen, ugyanakkor fényévekre vannak egymástól. Fynn, mielőtt találkozna Nikoval, magányosnak érzi magát szemben rengeteg a csillaggal, míg Niko csak az ő társaságukban nem érzi magát magányosnak. Mindemellett a csillag könyvszervező elvként is szerepet kap, mivel a különböző részeket az alkotók fejezetek helyett csillagokra bontották.

A Star Collector – Csillaggyűjtő tehát egy könnyed, gyönyörűen megrajzolt boys love manga, más ifjúsági regényekből is karaktertípusokkal és kellemesen kiszámítható történettel. Ugyanakkor bár az első kötet történései nem tartalmaztak meglepetéseket vagy fordulatokat, az alkotók sejtetnek, olyan kérdéseket, amelyek alapján a második kötettől komolyabb témák, traumák beemelését várom, egyrészt Niko múltja, másrészt Fynn coming outja kapcsán. Szerencsére a második, egyben lezáró kötetre meglepően keveset kell várni, mivel a szeptember végi megjelenését már bejelentette a kiadó.

Mesés olvasást kívánok nektek!

Zsófi

 

 

A képek forrása: popcomics.com, x.com

A bejegyzés trackback címe:

https://zsofiolvasta.blog.hu/api/trackback/id/tr9818223333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása